Τι ειναι το art tutu;


Το Αrt Τutu είναι ο χώρος εργασίας 3 εικαστικών, της Βιργινίας Αξιώτη, της Ξανθίππης Τσαλίμη, της Κατερίνας Χριστοπούλου και της κεραμίστριας Μαριλένας Σπετζούρη.
Ταυτόχρονα είναι ένας μη κερδοσκοπικός αστικός οργανισμός που προάγει όλες τις μορφές τέχνης. Εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις, χορός, παρουσιάσεις και σεμινάρια λαμβάνουν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας την δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε έναν ζωντανό, φρέσκο χώρο, σε μια φιλόξενη γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας.
Στην οδό Eρεχθείου 7!


θέατρο Διονύσου,Κυριακή 16 Φλεβάρη

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ,ΣΤΙΣ 11.00.
ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.
ΜΕΤΑ,ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ,(ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ 26-28)ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ, ΕΝΩ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΚΑΦΕ (ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΗΛΙΟ) ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!


ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ  facebook
                                                       art.tutu.athens@gmail.com
                                                       και στο τηλέφωνο: 6938684094

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ?

Έχετε σκεφτεί ποτέ  πως το έθιμο του μασκαρέματος και του ξέφρενου γλεντιού τις Απόκριες  έχει παραμείνει ως τις μέρες μας από τις αρχαίες γιορτές, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί προς τιμή του θεού Διονύσου? Στην διάρκεια των γιορτών για τον Διόνυσο οι οπαδοί του φορούσαν δέρματα ζώων, άλειφαν το πρόσωπό τους με το κατακάθι του κρασιού, στεφανώνονταν με κισσό, το ιερό φυτό του Διόνυσου και τραγουδούσαν ένα ομαδικό αυτοσχεδιαστικό τραγούδι, τον διθύραμβο, απ’ όπου  γεννήθηκε το αρχαίο δράμα.
Το θέατρο του Διονύσου  ήταν  αρχικά ένα ξύλινο θέατρο κοντά στο ιερό του Διονύσου που  χρησιμοποιήθηκε για τον λατρευτικό χορό προς τιμήν του θεού. Στη συνέχεια υπήρξε ο βασικός τόπος παράστασης του αττικού δράματος, αφού φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια, τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή της πόλης των Αθηνών. Οι  περισσότερες σωζόμενες τραγωδίες και κωμωδίες του 5ου και του 4ου αιώνα π.χ., όπως η Αντιγόνη, η Μήδεια, οι Όρνιθες, η Ειρήνη, γράφτηκαν  για να παρουσιαστούν σε αυτόν τον χώρο.
Σήμερα το αναστηλωμένο μνημείο δεσπόζει στους πρόποδες της Ακρόπολης και μας προσφέρει  την δυνατότητα για  μία ευχάριστη βόλτα στην σκιά του Παρθενώνα.
Στην κυριακάτικη βόλτα μας στο αρχαίο θέατρο τα παιδιά θα γνωρίσουν τον θεό Διόνυσο και την παράξενη συντροφιά του, θα ανακαλύψουν την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, θα φανταστούν πού βρισκόταν ο χορός, που έπαιζαν οι ηθοποιοί, τι φορούσαν, τι έργα έπαιζαν.  Θα συνδέσουν προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις τους για το θέατρο  με καινούργια γνώση που θα προκύψει μέσα από την συζήτηση, την παρατήρηση, την εξερεύνηση του χώρου. Στη συνέχεια στο εργαστήρι θα δημιουργήσουν την δική τους θεατρική  μάσκα.
ΤΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ?
 Η εξπρεσσιονιστική μάσκα και το αρχαίο θέατρο.
Τους ρόλους στο αρχαίο ελληνικό θέατρο τους ερμήνευαν μόνο άντρες φορώντας μάσκες που μπορεί να άλλαζαν ακόμη και για τον ίδιο ρόλο ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασης. Για να φαίνονται μεγαλύτεροι και πιο επιβλητικοί οι ηθοποιοί, φορούσαν τους κοθόρνους, ειδικά παπούτσια με χοντρά ψηλά πέλματα. Το πιο σημαντικό στοιχείο του ηθοποιού ήταν η μάσκα. Κατασκευασμένη από λεπτό ξύλο, φελό ή λινό έδινε τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να παίζουν αρκετούς ρόλους. Κάθε μάσκα (υπολογίζεται ότι υπήρχαν πάνω από 30 τύποι) δήλωνε την ηλικία, το φύλο και κυρίως το συναίσθημα του χαρακτήρα. 

 Mετα την βόλτα μας,τα παιδιά θα αποτυπώσουν στις μάσκες τους  συναισθήματα και θα γίνουν με τη σειρά τους ηθοποιοί στον χώρο που γεννήθηκε το θέατρο πριν από χιλιάδες χρόνια!