Τι ειναι το art tutu;


Το Αrt Τutu είναι ο χώρος εργασίας 3 εικαστικών, της Βιργινίας Αξιώτη, της Ξανθίππης Τσαλίμη, της Κατερίνας Χριστοπούλου και της κεραμίστριας Μαριλένας Σπετζούρη.
Ταυτόχρονα είναι ένας μη κερδοσκοπικός αστικός οργανισμός που προάγει όλες τις μορφές τέχνης. Εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις, χορός, παρουσιάσεις και σεμινάρια λαμβάνουν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας την δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε έναν ζωντανό, φρέσκο χώρο, σε μια φιλόξενη γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας.
Στην οδό Eρεχθείου 7!


art tu-TOURS!!!


Το Art Tutu διοργανώνει σε συνεργασία με την μουσειοπαιδαγωγό  Όρσα Ρεμπούσκου μια σειρά από περιηγήσεις  σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και χώρους τέχνης της Αθήνας για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Τις Κυριακές τα TUTακια θα έχουν την ευκαιρία να  περιπλανηθούν στην πόλη και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα  μυστικά της. 

Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που βασίζονται στην ενεργό συμμετοχή τους - όπως παιχνίδια παρατηρητικότητας και φαντασίας, αφήγηση, συζήτηση - τα παιδιά θα ζήσουν ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, θα ανακαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος, θα αποκρυπτογραφήσουν τον χώρο, και θα καλλιεργήσουν την ικανότητα τους να αντλούν πληροφορίες και να ανταλλάσσουν απόψεις  γύρω από τα εκθέματα. Η  αλληλεπίδραση των παιδιών  με τα εκθέματα και τα μνημεία  θα  ζωντανέψει  μέσα τους την ιστορική γνώση και  θα ενεργοποιήσει  τις αισθήσεις τους, τα συναισθήματά τους και δημιουργικές τους δυνάμεις. Μετά από κάθε επίσκεψη τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να  εκφραστούν δημιουργικά  και να δουλέψουν ομαδικά στο Art Tutu. Εκεί, χρησιμοποιώντας ως πηγή έμπνευσης  την καινούργια  εμπειρία και γνώση, θα πειραματιστούν με διάφορα υλικά και τεχνικές και θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο  τέχνης. 

Το πρόγραμμα  έχει διάρκεια 3 ώρες και κοστίζει 15 ευρώ 

Η πρώτη ενότητα του προγράμματος περιλαμβάνει τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους:
1.    Αρχαίο Θέατρο Διονύσου
Το θέατρο του Διονύσου υπήρξε ο βασικός τόπος παράστασης του αττικού δράματος, αφού φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια, τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή της πόλης των Αθηνών. Οι  περισσότερες σωζόμενες τραγωδίες  και κωμωδίες του 5ου και του 4ου αιώνα π.χ., όπως η Αντιγόνη, η Μήδεια, οι Όρνιθες, η Ειρήνη,  γράφτηκαν  για να παρουσιαστούν σε αυτόν τον χώρο. Σήμερα το αναστηλωμένο μνημείο δεσπόζει στους πρόποδες της Ακρόπολης και μας προσφέρει  την δυνατότητα για  μία ευχάριστη βόλτα στην σκιά του Παρθενώνα.
Τα παιδιά θα γνωρίσουν  την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, θα φανταστούν πού βρισκόταν ο χορός, πού έπαιζαν οι ηθοποιοί, τι φορούσαν, τι έργα έπαιζαν.  Θα συνδέσουν προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις τους για το θέατρο  με καινούργια γνώση που θα προκύψει μέσα από την συζήτηση, την παρατήρηση, την εξερεύνηση του χώρου και το παιχνίδι. Θα μεταμορφωθούν σε ηθοποιούς και σε χορό και θα αυτοσχεδιάσουν στον χώρο που γεννήθηκε και άνθισε το θέατρο πριν από χιλιάδες χρόνια.  Στο εργαστήρι θα κατασκευάσουν μία  μάσκα. 


ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ art tu-TOURS 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ 6938684094
ενημερώστε μας για την συμμετοχή σας στο art.tutu.athens@gmail.com
και μεσω facebook art tutu


Eπόμενες βόλτες: 
2.    Αρχαία Αγορά
Στους βορειοδυτικούς πρόποδες της Ακρόπολης εκτείνεται η Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Εδώ μαζεύονταν καθημερινά οι Αθηναίοι για να συζητήσουν τους νόμους τους, να κρίνουν τις πράξεις των αρχόντων τους, να λύσουν τις διαφορές τους με την βοήθεια δικαστών, να κάνουν εμπόριο, να γυμναστούν και να διασκεδάσουν. Σε αυτό το χώρο έχτισαν ναούς προς τιμήν των θεών, δημόσια κτίρια και μαγαζιά. Στην Αγορά κτυπούσε η καρδιά της πόλης.  Μαζί θα εξερευνήσουμε τον χώρο της Αγοράς, θα φανταστούμε  της πολύβουη ζωή της, θα ανακαλύψουμε τα ιερά δέντρα των θεών, και θα πάρουμε μέρος σε ένα εξοστρακισμό. Στο εργαστήρι θα ζωγραφίσουμε το δικό μας αρχαίο αγγείο.
3.    Κεραμεικός
Ο Κεραμεικός, όπως υποδηλώνει και το όνομα του υπήρξε η συνοικία των αγγειοπλαστών και αγγειογράφων της Αθήνας και ο χώρος παραγωγής  των περίφημων Αττικών αγγείων. Σταδιακά άρχισε να γίνεται το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Σήμερα ο Κεραμεικός αποτελεί ένα αρχαιολογικό πάρκο που περιμένει τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα μυστικά του. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον ποταμό Ηριδανό, που ρέει σήμερα στο χώρο, ενώ είχε εξαφανιστεί επί αιώνες. Θα θαυμάσουν τα ανάγλυφα ταφικά μνημεία, και μέσα από ένα παιχνίδι φαντασίας θα ανακαλύψουν τις ιστορίες των προσώπων που αναπαριστώνται σ’ αυτά. Στο μουσείο θα συναντήσουν κάποια από τα αγαπημένα ζώα των αρχαίων, μυθικά  πλάσματα και τα περίφημα Αττικά αγγεία. Στο εργαστήρι τα παιδιά θα γίνουν με την σειρά τους αγγειοπλάστες και αγγειογράφοι.




από ξενάγηση της Όρσας Ρεμπουσκου στην Αρχαία Αγορά.



προετοιμασία εξοστρακισμό
                                       

 
Αθηνά ή Ποσειδώνας?